D. ČAPLOVIČ: Firmy pýtajú bakalárov

27.04.2012 Bratislava

Bratislava 27. apríla (TASR) – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce, aby sa bakalársky titul uznával ako plnohodnotné vysokoškolské vzdelanie. Zmenu plánuje presadiť po dohode s ministerstvom práce prostredníctvom novely vysokoškolského zákona.

"Firmy, a to hlavne zahraničné, pýtajú bakalárov. Rokujem so zástupcami zamestnávateľov a všetci mi to povedali jasne," uviedol po dnešnom rokovaní vlády Čaplovič s tým, že okrem bakalárov sú veľmi žiadaní aj absolventi stredných odborných škôl.

Trojročné bakalárske štúdium je podľa ministra v mnohých odboroch plnohodnotné už aj v súčasnosti. "A preto netreba, aby študenti ďalej študovali, lebo sa môžu plnohodnotne za dobré platy uplatniť aj z bakalárskeho štúdia," zdôraznil Čaplovič.

Snahu vytvoriť podmienky na plnohodnotné uznávanie vysokoškolského vzdelania prvého stupňa vláda deklaruje aj vo svojom programovom vyhlásení. Chce tak urobiť úpravou požiadaviek na profil absolventov bakalárskeho štúdia.

Snaha vlády je tiež motivovať žiakov, aby si vyberali stredné odborné školy. Minister chce preto klásť dôraz na technické a praktické vzdelávanie či vychovávanie žiakov k vzťahu k prírode v posledných dvoch ročníkoch základných škôl. „Choďte do susednej Českej republiky, dnes tam už majú vzdelávanie v prírode, obdivujem ich, že išli za dva, tri roky takto dopredu. Majú praktické vzdelávanie v ôsmom a deviatom ročníku, rekonštruovali svoje školské dielne, deti sa učia pracovať aj manuálne,“ povedal minister.
 

Vyberte región